Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.
Συχνά ο πυρετός είναι αποτέλεσμα μιας λοίμωξης ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας παρά μιας σοβαρής ασθένειας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση με φαρμακευτική αντιπυρετική αγωγή και με τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέσα, βοηθούν το παιδί σας να αισθανθεί σύντομα καλύτερα.
Η έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση θεωρούμε ότι θα συμβάλλει στη μείωση της ανησυχίας και του φόβου που συχνά βιώνουν οι γονείς όταν το παιδί τους παρουσιάζει πυρετό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36ο C και 37ο C.
Η θερμοκρασία του ανθρωπίνου οργανισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την ώρα της ημέρας και τη δραστηριότητα του παιδιού. Οι χαμηλότερες εμφανίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες και οι υψηλότερες αργά το απόγευμα. Ως πυρετός ορίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος πάνω από την κανονική ημερήσια διακύμανση δηλαδή πάνω από τους 38ο C.
Υπάρχουν αρκετοί αιτιολογικοί παράγοντες που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι πιο κοινοί είναι τα κρυολογήματα, η γρίπη, τα νεογιλά δόντια, η ωταλγία και ο πονόλαιμος. Ο πυρετός επίσης μπορεί να αποτελεί εκδήλωση κάποιων ασθενειών, γνωστές ως «ασθένειες της παιδικής ηλικίας». Επιπλέον, στα νεογνά και στα βρέφη ακόμη και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι δείκτης μιας σοβαρής λοίμωξης. Άλλες αιτίες που συνοδεύονται με αύξηση της θερμοκρασίας σε μεγαλύτερα παιδιά είναι η έντονη σωματική άσκηση, το υπέρθερμο περιβάλλον κα η υπερβολική ένδυση.
Ιδιαίτερα στα νεογνά μπορεί να έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας όταν είναι ντυμένα δυσανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή όταν δεν έχουν πάρει αρκετά υγρά δηλαδή όταν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο γεύμα.
  • Φυσιολογική θερμοκρασία σώματος: 36ο C – 37ο C
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος: 37ο C – 38ο C
  • Πυρετός: από 38ο C και άνω
  • Υψηλός πυρετός στα παιδιά: 40ο C
Ένα παιδί με πυρετό συχνά έχει την εικόνα ασθενούς όταν:
  • Τα παιδιά με πυρετό συχνά νιώθουν κουρασμένα, φαίνονται χλωμά, είναι κακοδιάθετα και έχουν μειωμένη όρεξη
  • Ο σφυγμός και οι αναπνοές τους είναι επίσης αυξημένες.
  • Ακόμη, μπορεί να νιώθουν ότι ζεσταίνονται σε όλο τους το σώμα ή να παραπονεθούν ότι κρυώνουν και να τρέμουν.
Κλειδί για την αντιμετώπιση του αποτελεί η σωστή θερμομέτρηση. Σε παιδιά ηλικίας μικρότερα των 4 εβδομάδων, η μέτρηση της θερμοκρασίας θα πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό θερμόμετρο από τη μασχάλη.
Σε παιδιά ηλικίας από 4 εβδομάδων έως 5 ετών η θερμοκρασία του σώματος θα πρέπει να γίνεται με μία από τις ακόλουθες μεθόδους:
  • Ηλεκτρονικό θερμόμετρο στη μασχάλη
  • Υπέρυθρο θερμόμετρο στην τυμπανική μεμβράνη (θερμόμετρο αυτιού)
Δεν προτείνεται η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος από το στόμα ή το ορθό με θερμόμετρα υδραργύρου σε παιδιά από 0-5 ετών.
Η μέτρηση της θερμοκρασίας στο στόμα είναι επικίνδυνη διότι ένα μικρό παιδί μπορεί να δαγκώσει και να σπάσει το θερμόμετρο, ιδίως ένα γυάλινο θερμόμετρο. Επίσης, η ανάγνωση μπορεί να είναι λανθασμένη επειδή είναι δύσκολο να διατηρηθεί το θερμόμετρο κάτω από τη γλώσσα του παιδιού. Η μέτρηση της θερμοκρασία στο ορθό μπορεί να είναι επικίνδυνη για τραυματισμό. Θερμόμετρα με πιπίλα ή θερμόμετρα με χρωματικές ταινίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί δεν δίνουν ακριβείς μετρήσεις της θερμοκρασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΤΖΙΟΥ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νοσηλευτικής ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΒΛΑΧΙΩΤΗ, RN, MSc, PhD,
Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Μην τα χάσετε!

Αποκλειστικές προτάσεις, προσφορές και εκπτώσεις!

Copyright © Fevertrap.gr. All rights reserved.