Πυρετικοί Σπασμοί -Τι είναι, πως αντιμετωπίζονται

Με ποσοστό 2-4% σε παιδιά ηλικίας 6μηνών έως 5 χρονών, οι πυρετικοί σπασμοί είναι ο πιο συχνός τύπος σπασμών στην παιδική ηλικία. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται σε νήπια ηλικίας 12-18 μηνών. Είναι στην πλειονότητά τους καλοήθεις χωρίς βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη του παιδιού.
Η εκδήλωση πυρετικών σπασμών στο παιδί αποτελεί πράγματι τρομακτική εμπειρία για έναν γονιό. Η συνεχείς συσπάσεις του σώματος του παιδιού, η προσήλωση του βλέμματος του σε σταθερό σημείο, χωρίς να ανταποκρίνεται σε φωνητικά ή άλλα ερεθίσματα, το μελανό χρώμα των χειλιών του (περιστοματική κυάνωση), είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές των γονέων που έχουν γίνει μάρτυρες ενός τέτοιου επεισοδίου.
Είναι άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί τους πυρετικούς σπασμούς. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι σπασμοί που μπορούν να συμβούν όταν ο πυρετός ξεπεράσει το κατώφλι των 38 °C. Οι κρίσεις διαρκούν συνήθως για λίγα λεπτά και σταματούν μόνες τους. Ο πυρετός μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι πυρετοί σπασμοί μπορεί να φαίνονται σοβαροί, αλλά οι περισσότεροι σταματούν χωρίς θεραπεία και δεν προκαλούν άλλα προβλήματα υγείας.
Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εμπύρετη κρίση εάν:
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό εμπύρετων κρίσεων.
  • Έχουν ήδη βιώσει ήδη έναν. Περίπου 1 στα 3 παιδιά που είχαν μια εμπύρετη κρίση θα εμφανίσουν ξανά, συνήθως στα επόμενα 1-2 έτη από το πρώτο.
  • Είχαν μια πρώτη εμπύρετη κρίση όταν ήταν μικρότερα των 15 μηνών.
  • Εάν υπάρχει αδελφός ή αδελφή του παιδιού με πυρετικούς σπασμούς ο κίνδυνος εμφάνισης είναι 3,6 φορές μεγαλύτερος του αντίστοιχου στο γενικό πληθυσμό.
Οι εμπύρετες κρίσεις δεν θεωρούνται επιληψία (διαταραχή επιληπτικών κρίσεων). Τα παιδιά που έχουν εμπύρετη κρίση έχουν μόνο ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας.
Υπάρχουν δύο τύποι εμπύρετων κρίσεων:
  • Οι απλές εμπύρετες κρίσεις είναι πιο συχνές. Συνήθως τελειώνουν σε λίγα λεπτά, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 λεπτά.
  • Οι σύνθετες εμπύρετες κρίσεις διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά, συμβαίνουν περισσότερες από μία φορά σε διάρκεια 24 ωρών και περιλαμβάνουν κίνηση ή συσπάσεις μόνο ενός μέρους ή μιας πλευράς του σώματος.
Εάν το παιδί σας έχει εμπύρετη κρίση, μείνετε ήρεμοι και:
  • Τοποθετήστε απαλά το παιδί σας στο πάτωμα ή στο έδαφος.
  • Αφαιρέστε τυχόν κοντινά αντικείμενα.
  • Τοποθετήστε το παιδί σας στο πλάι για να μην πνιγεί.
  • Χαλαρώστε τα ενδύματα γύρω από το λαιμό του παιδιού
  • Απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση
  • Προσέξτε για σημάδια αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του μελανού χρώματος των χειλιών του (περιστοματική κυάνωση).
  • Προσπαθήστε να καταγράψετε πόσο διαρκεί η κρίση.
Εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή το παιδί σας εμφανίζει περιστοματική κυάνωση, μπορεί να είναι ένας πιο σοβαρός τύπος σπασμού. Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο για οδηγίες ή καλέστε ασθενοφόρο.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την εμπύρετη κρίση:
  • Μην προσπαθήσετε να κρατήσετε ή να συγκρατήσετε το παιδί σας.
  • Μην βάζετε τίποτα στο στόμα του παιδιού σας.
  • Μην προσπαθήσετε να δώσετε στο παιδί σας φάρμακο για τη μείωση του πυρετού.
  • Μην προσπαθήσετε να βάλετε το παιδί σας σε κρύο ή χλιαρό νερό.
Όταν η κρίση έχει τελειώσει, καλέστε το γιατρό σας για ραντεβού για να βρείτε την αιτία του πυρετού. Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί σας και θα σας ζητήσει να περιγράψετε την κρίση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται άλλη θεραπεία. Για τη σωστή διάγνωση θα χρειαστούν πιθανότατα και εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές) Ο γιατρός μπορεί να διατάξει μπορεί να ρωτήσει αν συνυπήρχαν και άλλα συμπτώματα, όπως έμετος ή διάρροια.
Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την τυπική θεραπεία για τον πυρετό, που είναι η παρακεταμόλη η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη. Δεν συνιστάται η χορήγηση αυτών των φαρμάκων όλο το εικοσιτετράωρο και δεν θα αποτρέψει τυχόν επόμενους εμπύρετους σπασμούς.
Εάν το παιδί σας έχει περισσότερες από μία ή δύο εμπύρετες κρίσεις που διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων.
Το Fever Trap™ είναι εδώ για να βοηθήσει τους γονείς που έχουν βιώσει την δύσκολη εμπειρία των πυρετικών σπασμών, ώστε να αντιληφθούν άμεσα την αύξηση του πυρετού και να είναι δίπλα στο παιδί τους από την πρώτη στιγμή!
Φορέστε το Fever Trap™ κάτω από τη μασχάλη του μωρού ή του παιδιού και πηγαίνετε να κοιμηθείτε ήσυχες/οι.
Το Fever Trap™ «θα ξενυχτίσει» καταγράφοντας τον πυρετό κάθε λεπτό, τις κρίσιμες νύχτες που δεν μπορείτε να είστε κάθε στιγμή παρόντες. Θα σας ειδοποιήσει άμεσα για να φροντίσετε το μωρό ή το παιδί σας όπως εσείς ξέρετε και όπως ο παιδίατρος σας έχει συμβουλεύσει, χωρίς να καθυστερήσετε καθόλου.

Μην τα χάσετε!

Αποκλειστικές προτάσεις, προσφορές και εκπτώσεις!

Copyright © Fevertrap.gr. All rights reserved.