Ειδικές Ομάδες Ασθενών

Το Fever Trap™ είναι βασικό εργαλείο για την έγκαιρη ανίχνευση πυρετού και την εξασφάλιση της κατάλληλης φροντίδας, στις ειδικές κατηγορίες των ασθενών, που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων.

Με το Fever Trap™, η παρακολούθηση της θερμοκρασίας είναι συνεχόμενη, ακριβής και στέλνει άμεσα ειδοποιήσεις στους φροντιστές όταν υπάρχει ανάγκη.

Η αξιολόγηση του πυρετού

“Η αξιολόγηση του πυρετού εξατομικεύεται και συναρτάται με την ηλικία, το ιστορικό του ασθενούς, την επιδημιολογία της εποχής και του τόπου όπου αυτός εκδηλώνεται, την κλινική του εικόνα, καθώς και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Σημεία καθησυχαστικά για την παρουσία του πυρετού αποτελούν το πρόσφατο ιστορικό ιογενούς συνδρομής στο περιβάλλον του ασθενούς, η καλή γενική κατάσταση και η όρεξη όταν ο ασθενής είναι απύρετος.

Σημεία που χρήζουν αμέσου ιατρικής αξιολόγησης είναι ο υψηλός πυρετός σε ακραίες ηλικίες (νεογνά, βρέφη και υπερήλικες), η εμφάνιση εξανθήματος, ισχυρού πονοκεφάλου και φωτοφοβίας ή σπασμών, η μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, η παρουσία κοιλιακού άλγους και εντόνου κακουχίας που εμμένει και μετά την λύση του πυρετού, ο ίκτερος, οι εμετοί ή οι ακατάσχετες ή αιματηρές διάρροιες, η δύσπνοια και ο βήχας με απόχρεμψη σε χρώμα σκουριάς, η αλλοίωση της φωνής, εμφάνιση λεμφαδενικών διογκώσεων, επώδυνη διόγκωση μεγάλης άρθρωσης ή μέλους, τα δυσουρικά ενοχλήματα και η επιδείνωση των ζωτικών σημείων (υπόταση, έντονη ταχυκαρδία, ωχρότητα και εφίδρωση, δύσπνοια) κ.α.

Επίσης χρήζει ιατρικής αξιολόγησης η εμφάνιση επιπλοκών σε μια ιογενή συνδρομή, η παράτασή της πέραν του τριημέρου καθώς και κάθε πυρετός σε επιβαρημένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα (διαβητικοί, καρκινοπαθείς, αιματολογικοί ασθενείς, ασθενείς υπό αγωγή με κορτιζόνη, ασθενείς με νεφρική, καρδιακή, αναπνευστική και ηπατική ανεπάρκεια ή σε αγωγή με ψυχοτρόπα φάρμακα).”

Πηγή: http://www.cancer-society.gr/γραμμή-υγείας/ο-πυρετός-και-η-σημασία-του

Ασθενείς με καρκίνο

Οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων, επειδή η νόσος και η αντικαρκινική θεραπεία επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, που προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των λοιμώξεων είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία προκαλούν βλάβες στους βλεννογόνους. Οι βελόνες, οι καθετήρες και οι αντλίες έγχυσης φαρμάκων αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου για τους παθογόνους οργανισμούς.

Εφόσον ένα παθογόνο εισέλθει στον οργανισμό, δραστηριοποιούνται τα λευκοκύτταρα του αίματος για την αντιμετώπισή του. Ο αριθμός των λευκοκυττάρων μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερος του φυσιολογικού εξαιτίας της χημειοθεραπείας, της ακτινοθεραπείας, της νόσου ή της ανοσοκαταστολής (που προκαλείται πριν από την μεταμόσχευση μυελού των οστών).

Γενικά, τα χαμηλά επίπεδα λευκοκυττάρων αποτελούν συχνό φαινόμενο στους καρκινοπαθείς. Όσο μικρότερες είναι ο αριθμός των λευκοκυττάρων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Λοιμώξεις εμφανίζονται σε διαταραχές της λειτουργίας των Τ-λευκοκυττάρων (διαταραχές της κυτταρικής ανοσίας) ή των Β-λευκοκυττάρων..

Πηγή: http://www.agsavvas-hosp.gr/Ζώνταςμετονκαρκίνο/Επιπτώσειςτουκαρκίνου/ΟργανικέςΣωματικές/Λοιμώξεις.aspx

Ανοσοκατασταλμένοι Ασθενείς

Ο ανοσοκατασταλμένος οργανισμός είναι ιδιαιτέρως ευάλωτος σε λοιμώξεις όταν ανεπαρκούν οι αμυντικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων ακόμη και από είδη μικροοργανισμών που είναι χαμηλής λοιμογόνου δράσης σε ανοσοεαπαρκείς ασθενείς.

Η άμυνα του οργανισμού έναντι των διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών εξασφαλίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό που περιλαμβάνει, τόσο τοπικούς μηχανισμούς (δέρμα, βλεννογόνοι, επιθήλια), όσο και συστηματικούς (παραγωγή αντισωμάτων, λευκά αιμοσφαίρια). Τα άτομα που παρουσιάζουν κάποια μειονεξία στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς είναι ευπαθή σε λοιμώξεις, ακόμη και από αθώους κατά τα άλλα μικροοργανισμούς. Τέτοιοι ασθενείς είναι αυτοί που πάσχουν από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), από κακοήθη νεοπλάσματα, ή αυτοί που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου, ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται και οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, οι πολυτραυματίες, οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα θρέψης και οι υπερήλικες είτε λόγω της υποκείμενης νόσου, είτε λόγω της θεραπείας που λαμβάνουν. Όλοι αυτοί κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις από μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και πρωτόζωα.

Το πρώτο σύμπτωμα λοιμώξεων που θα πρέπει πάντα να εκτιμάται χωρίς καθυστέρηση είναι ο πυρετός. Συνήθως είναι υψηλός και συνοδεύεται από ρίγος, βήχας ξηρό ή με βλεννοπυώδη απόχρεμψη, Θωρακικό πόνο που επιτείνεται με το βήχα ή τις αναπνευστικές κινήσεις, κεφαλαλγία, ναυτία ή έμετο, δύσπνοια, ταχύπνοια, καταβολή δυνάμεων, ανορεξία.

Πηγή: https://www.care.gr/post/303/pneymonia-se-anosokatestalmenous-astheneis

Χρήσιμα Άρθρα

Κατευθυντήριες οδηγίες NICE για τον πυρετό των παιδιών

Κατευθυντήριες οδηγίες NICE για τον πυρετό των παιδιών Κατευθυντήριες οδηγίες NICE για τον πυρε…

Πυρετικοί Σπασμοί -Τι είναι, πως αντιμετωπίζονται

Πυρετικοί Σπασμοί -Τι είναι, πως αντιμετωπίζονται Με ποσοστό 2-4% σε παιδιά ηλικίας 6μηνών έως 5…

Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλ…
  • Το αγόρασα πριν 3 μέρες μόλις η μικρή μου ξεκίνησε πυρετό. Το έχω χρησιμοποιήσει 2 βράδια συνεχόμενα και μπήκα να γράψω σχόλια γιατί πραγματικά καταφέραμε να κοιμηθούμε όλοι ήσυχοι στο σπίτι. Πολύ ευγενική η κυρία που με εξυπηρέτησε στο τηλέφωνο.

    Χριστίνα Ν., Αθήνα, 2/2/2020
  • Το βρήκα τυχαία από ένα άρθρο που διάβασα ότι το χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία στην Κίνα για τον κορονοϊό. Το αγόρασα γιατί ήμαστε όλοι άρρωστοι σπίτι και μου φάνηκε έξυπνο. Ο γιος μου είναι 4 σκέφτηκα μακάρι να υπήρχε και όταν ήταν πιο μικρός. Βλέπουμε τη θερμοκρασία από το κινητό όποτε θέλουμε και είναι σωστή γιατί το δοκίμασα πάνω μου και το σύγκρινα με το υδραργύρου.

    Σπύρος Χ., Αθήνα, 6/2/2020

Μην τα χάσετε!

Αποκλειστικές προτάσεις, προσφορές και εκπτώσεις!

Copyright © Fevertrap.gr. All rights reserved.